Jeugdvakwedstrijden
Brood & Banket

Zeven regiokampioenen Brood & Banket door naar NK op 10 april!
Donderdag 7 maart was de spannende ontknoping én de prijsuitreiking van de regionale jeugdvakwedstrijden Brood & Banket. Deze werden gehouden bij het ROC van Amsterdam in de Elandsstraat en georganiseerd en uitgevoerd door Be So. 60 studenten van de opleidingen van Brood & Banket uit de gehele regio Noordwest streden om regiokampioen te worden!
Wie zijn deze zeven fantastische winnende, jonge (banket)bakkers?

Kampioenen Brood & BanketVan links naar rechts:

  • Fabiënne Wegman. Zelfstandig werkend banketbakker, niv. 3
  • Esther Vrijer. Uitvoerend broodbakker, niv. 2
  • Jet Alkemade. Uitvoerend banketbakker, niv. 2
  • Lotte Brandhoff. Boulanger. niv. 4
  • Maartje de Jong. Patissier. niv. 4
  • Rianne van der Vlugt. Zelfstandig werkend brood- en banketbakker, niv. 3
  • Evy de Ruijter. Uitvoerend brood- en banketbakker, niv. 2 (niet aanwezig)

Geïnspireerd door de ervaren docenten, na vele maanden les en met een tomeloze ambitie hebben zij deze wedstrijd gewonnen. Een fantastische prestatie! Deze zeven topstudenten gaan meedoen aan de NK op 10 april aanstaande in Wageningen en het ROC van Amsterdam steunt hen volop bij deze volgende wedstrijd.

Brood- en banketproducten voor de wedstrijd
De jeugdvakwedstrijden zijn spannende wedstrijden waarbij de mbo-studenten van elk niveau uitgedaagd worden om heerlijke brood- en banketproducten te gaan maken. Van gebakjes en desserttaarten tot bonbons en van gevuld zacht kleinbrood tot gevuld grootbrood en desem baguettes. Heel veel te zien dus! Ook moesten de studenten een wedsstrijdboekje maken met uitleg over de gekozen producten en receptuur (hoogste niveau 4).
Het jureren nam veel tijd in beslag, want er moest een hoop getest en geproefd worden. Er kwamen 6 juryleden die zich hierover hebben gebogen en deze kwamen vanuit verschillende bakkerijen verdeeld over Noord-Holland.

Acht productklassen
De wedstrijden zijn verdeeld in acht verschillende klassen binnen mbo-niveau 2, 3, en 4. Het is ook mogelijk om één niveau hoger in te schrijven dan het leerniveau dat een student volgt.
Uitvoerend niveau 2: 1. broodbakker 2. brood- & banketbakker 3. banketbakker Zelfstandig werkendNiveau 3: 4. broodbakker 5. brood- & banketbakker 6. Banketbakker
Niveau 4: 7. patissier 8. boulanger.
Meer informatie: jeugdvakwedstrijden.nl

Sinds 1961 organiseert de Stichting Jeugdvakwedstrijden voor de bakkerij vakwedstrijden voor jonge brood- en banketbakkers. Met als doel: deelnemers in competitieverband uitdagen hun vakbekwaamheid te meten met die van anderen. Dit motiveert én stimuleert de deelnemers om het beste uit zichzelf te halen. Elk jaar kunnen mbo-leerlingen meedoen aan de vakwedstrijden. Dit kan in zes regio’s en de wedstrijden zijn verdeeld over acht verschillende klassen. De winnaars van de zes regiowedstrijden mogen meedoen aan de Nederlandse Kampioenschappen in Wageningen.

Wil jij ook een (vak)wedstrijd door ons laten organiseren door ons evenementenbureau Be So, neem contact met ons op via beso@rocva.nl